Politie taal: adrenaline, oerbreinen en stress!

Ik realiseerde me opeens dat ik door de jaren steeds vaker in onderwijs aan first responders spreek over stress, adrenaline, cortisol, oerbreinen, HRV, autonome zenuwstelsel enzovoorts als we het hebben over ‘presteren’. En dat de deelnemers hun handelen ook vaker verklaren vanuit dergelijke termen en concepten. Maar is deze neuro-biologische taal de enige en de beste taal om prestaties te verklaren of te verbeteren? Zijn er nog andere manieren van taal, praten en verklaren die buiten zicht blijven als we alles in neuro-biologische taal verpakken en bespreken? In dit tweede deel van ons gesprek gaat Dr. Laura Keesman in op het gebruik van neurobiologische taal door politie agenten. Laura onderzocht voor haar proefschrift (‘Being in control: policing bodies, emotions and violence’) onder meer in hoeverre de bredere sociale en maatschappelijke ontwikkeling om ons gedrag en persoonlijkheid te begrijpen gevormd door neurobiologische processen (zoals het brein of hormonen) zijn weg heeft gevonden naar discursieve politiepraktijken. Agenten gebruiken regelmatig neurobiologische termen, bijvoorbeeld ‘Ik voelde adrenaline’, om hun acties te beschrijven, en hun eigen gedrag en dat van burgers te begrijpen. Zij refereren naar neurobiologische processen, zoals hormonen, om hun belichaamde sensaties te beschrijven en ervaringen te begrijpen. Agenten passen neurobiologische narratieven op twee manieren toe: 1) als een facilitator van actie en 2) als verklaring voor actie. Hoe kunnen we dit duiden? Luister maar weer mee naar deel 2 van ons gesprek. Ik leerde er in ieder geval veel van. Jij?

We bespreken de volgende onderwerpen:

De kracht van woorden en taal

Politieagenten spreken in toenemende mate ook in termen van adrenaline, stress, oerbrein, hormonen enz. Is dat een goede ontwikkeling?

Hoe en waarom gebruiken agenten dit?

Voordelen van neurobiologisch taalgebruik

Risico van neurobiologisch taalgebruik

Wat kan het politie onderwijs hiermee doen?

Gebruiken van andere verklaringsmodellen

Psychologische verklaringen

Ontvangst bij de politie van het artikel/onderzoek

Bronnen

Hoe houden agenten controle? – Universiteit van Amsterdam (uva.nl)

Primordial Brains and Bodies: How Neurobiological Discourses Shape Policing Experiences ((PDF) Primordial Brains and Bodies: How Neurobiological Discourses Shape Policing Experiences (researchgate.net))

https://webcolleges.uva.nl/Mediasite/Play/1004bb8c3b634232bc9a906d0cf4c6b41d